logo
BarnaPorters Fiatc

Compartir en facebook Compartir en twitter Compartir en google+ Compartir en pinterest Compartir en likedin Compartir en WhatsApp

Xavi Castro (President FF Base Reus): "Volem donar continuïtat al projecte"

Publicat per: Carola Ugrinovic 24 de setembre de 2019


La creació de la Fundació Futbol Base Reus, no només garanteix el futur del futbol base, sinó que permet mantenir intactes els valors i el treball que tants èxits els ha donat

CAROLA UGRINOVIC @carolaugri
Xavi Castro, President de la Fundació Futbol Base Reus // FOTO: Joan Alfons López

Xavi Castro, President i cap visible de la Fundació Futbol Base Reus // FOTO: Joan Alfons López

Molts el veuran com el salvador del futbol base del Reus, d'altres diran que hagués pogut fer més per salvar, també la SAD. El que queda clar és que després de 13 anys coordinant la masia roig-i-negra, en Xavi Castro no podia deixar morir la pedrera reusenca així com així. Ningú millor que, l'ara President de la Fundació, per entendre la importància del futbol base i la necessitat d'assegurar el seu futur i de no perdre els valors i el treball que els han portat a ser una de les millors pedreres de Catalunya. No ha estat un camí de roses però podem dir que, des del dimarts passat, la Fundació ja és una realitat.

Xerrem una estona amb en Xavi per saber més sobre aquest projecte i per conèixer les seves sensacions en un dels pitjors anys pels roigs-i-negres.

Sembla que el serial del Reus Deportitu no s'acaba mai. És optimista?

Ho veig complicat perquè és un tema de diners i, ara per ara, no veig que ningú pugui abonar aquests 221.000 euros per poder inscriure als jugadors i no quedar exclosos de Primera Catalana.

Aquesta possible exclusió, suposaria la liquidació de la SAD?

No. Una cosa és que els equips no competeixin i una altra que la SAD com a empresa anés a liquidació, això és un tema concursal i sincerament, no sé quines passes s'haurien de seguir perquè es produís aquesta liquidació.

"La continuïtat del Reus D. és un tema de diners"

Afectaria d'alguna manera a la Fundació aquesta liquidació?

Directament no. Nosaltres vam signar un conveni de 2 anys amb l'administrador concursal on la Fundació té la gestió de forma indefinida de tots els equips del futbol base. No obstant això, com a projecte seria important que hi hagués un primer equip.

I, després d'aquests 2 anys?

Si durant aquests 2 anys o després aparegués un inversor que vol recuperar el futbol base, ens asseuríem i parlaríem, sempre que ens garantís la continuïtat.

Parlava abans de la importància de tenir un primer equip. Han considerat alguna opció referent a aquest tema?

Com t'he dit, entenc que Reus ha de tenir un primer equip, encara que de moment no ens hem parat a pensar més enllà. Aquest any volem consolidar el projecte i després, veient com es van succeint les coses, decidirem.

Per algú com vostè que respira Reus pels 4 costats, suposo que ha estat molt dur aquest darrer any, oi?

La veritat que sí. No m'ha acabo de creure com s'ha malmès el nom de Reus d'aquesta manera, sobretot quan hem estat un club que s'ha caracteritzat per fer les coses bé, per tocar de peus a terra, per ser un club familiar. És dur veure com en tres i no res.

Fa encara més ràbia i pena la imatge que s'ha donat en aquestes últimes setmanes amb acusacions mútues, declaracions desafortunades...?

I tant. No sé si algú ha escrit aquest guió o si ha passat de forma natural però no es podia fer pitjor.

"És dur veure com en tres i no res"

Té la sensació que el Sr. Onolfo ha venut fum?

No ho sé. Simplement, crec que quan una persona s'involucra en un negoci i no s'informa, et crea dubtes.

Deixem de banda el tema de la SAD i entrem de ple en la Fundació. Dimarts 17 va ser la presentació oficial davant de l'afició amb el 1er Trofeu Ciutat de Reus Juvenil. Quines sensacions va tenir?

D'il·lusió, de satisfacció de veure a les famílies contentes, als nanos damunt del terreny de joc, En definitiva, la sensació que havíem arribat on volíem.

Presentació 1er Trofeu Ciutat de Reus Juvenil amb Josep Cuerba, Regidor d'Esports i Xavi Castro // FOTO: @ffutbolbasereus

Presentació 1er Trofeu Ciutat de Reus Juvenil amb Josep Cuerba, Regidor d'Esports i Xavi Castro // FOTO: @ffutbolbasereus

Quan sorgeix la idea de crear la Fundació Futbol Base Reus?

Més o menys sobre el febrer o març. Ens vam reunir uns quants veient el que estava passant al club (expulsió, multes...) i vam decidir intentar salvar el futbol base, separant-lo del primer equip.

A partir d'aquí, quins passos segueixen?

Primer que tot ens vam reunir amb l'alcalde, el qual ens va transmetre tot el seu suport i més endavant, ens vam asseure amb els serveis jurídics de la FCF amb Oriol Camacho al capdavant. En aquesta reunió se'ns assessora de què la fórmula més segura en cas que la SAD es liquidés era la constitució d'una Fundació, fent la gestió-cessió dels equips que depenien de la Federació i, així ho fem.

"Amb la Fundació tenim la satisfacció de veure famílies contentes"

S'han trobat amb molts entrebancs a l'hora de constituir-la?

Burocràticament, sí. No ha estat un camí fàcil, hem hagut de fer, fins a 3 vegades, els registre de la Fundació. Al final, una cosa tan simple com una coma mal posada t'obligava a començar de nou.

Com funciona la Fundació?

Té un patronat, el qual s'encarrega de fer complir els estatuts i, a partir d'aquí, vam crear una secció esportiva dins la Fundació.

L'staff de la Fundació al complert // FOTO: Joan Alfons López

L'staff de la Fundació al complert // FOTO: Joan Alfons López

Quin és l'objectiu?

Garantir la continuïtat del futbol base, del femení i del Genuine.

I les línies de treball que segueixen?

Bàsicament, són dos. Donar continuïtat al treball que s'ha portat a terme durant aquests anys i formar al jugador/a des d'una perspectiva global, és a dir, la vessant esportiva és important, tanmateix, la personal ho és encara més. Volem formar persones.

Després de 13 anys com a coordinador del futbol base, se sentia amb l'obligació de salvar la pedrera roig-i-negra?

Em sentia amb l'obligació moral d'intentar salvar-lo. Són molts anys de treball, no només meu sinó de molta gent, per exemple l'expresident Llastarri o Ramon Alabart, per unificar tots els equips i que hi hagués un gran projecte de futbol base com per deixar-lo morir sense, almenys, lluitar per la seva salvació.

"Em sentia amb l'obligació moral d'intentar salvar el futbol base"

Un futbol base que nivell esportiu, com afronta aquesta temporada?

Afortunadament, tenim a tots els equips, excepte el Juvenil A, a les màximes categories possibles, per tant, afrontem aquesta temporada amb la idea de mantenir-les. L'únic que ens sap greu ha estat no poder salvar la categoria del Juvenil A.

Per què no l'han pogut salvar?

El Juvenil A depenia de la Federació Espanyola, llavors nosaltres decidim renunciar a Divisió d'Honor i Nacional perquè passés a formar part de l'estructura de la FCF, poder absorbir-lo amb la Fundació i jugar a Preferent, i quan fem tot això, la Federació ens diu que no té lloc a Preferent i hem de començar a Segona.

El Juvenil A de Marc Carrasco, l'únic equip que no ha pogut salvar la categoria // FOTO: @ffutbolbasereus

El Juvenil A de Marc Carrasco, l'únic equip que no ha pogut salvar la categoria // FOTO: @ffutbolbasereus

Com veiem, un camí amb moltes pedres, encara que, també amb molts suports per part de l'Ajuntament, de les empreses de la ciutat, de la FCF. S'imaginaven un moviment tan favorable?

No. Estem sorpresos molt positivament. La gent ha respost molt bé i més, tenint en compte que no demanàvem ajuda pel primer equip sinó pel futbol base.

Un projecte no exempt de crítiques com les del Sr. Onolfo qui posava en entredit les intencions de la Fundació respecte a la SAD. Entén aquests atacs?

Abans de tot, m'agradaria dir-los, tant al Sr. Onolfo com a tota la gent que critica el projecte que els que hem creat la Fundació som gent que estima el club, els seus colors, gent que anàvem a veure l'equip quan estava a Primera Catalana i que la nostra única intenció ha estat salvar el que es podia salvar. Respecte a les declaracions del Sr. Onolfo, evidentment que no les entenc, primer perquè el Sr. Onolfo mai ha volgut seure-se amb nosaltres, tot ho hem hagut de tractar amb l'administrador concursal i segon, perquè des de la Fundació, sempre hem estat disposats a ajudar en tot el que puguessim a la SAD, tanmateix, no podíem fer-nos càrrec del pagament dels 221.000 euros com ells volien, donat que no tenim aquests diners. T'asseguro que de tenir-los, no s'hagués arribat a aquesta situació.

“El Sr. Onolfo mai ha volgut seure-se amb nosaltres”

Fent-me ressò d'alguns comentaris a les xarxes i sense deixar el tema de les crítiques, no haurien pogut fer quelcom més per salvar la SAD?

No, donat que els 2 equips professionals (Reus Deportiu i Reus B Cambrils) i el Juvenil depenien de la Federació Espanyola i a nivell legal no podíem fer res.

Traient aquestes veus discordants, veu il·lusionada a la parròquia reusenca?

Potser les més il·lusionades són les famílies que veuen com els seus fills poden continuar amb la seva formació. Pel que fa a la resta de l'afició, hi ha gent que valora de manera positiva el projecte mentre que a d'altres només els hi interessa el primer equip.

futbolcatalunya.com Copyright @ 2010-2019
redaccio@futbolcatalunya.com

Avis Legal Política de Privacitat Politica de Cookies